Thu. Nov 30th, 2023

«Ώρα μηδέν» για την Υγεία – Γενικός αναβρασμός σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο

Covid Nosokomeio.jpg
Kritichannel >

Λύσεις για τα νοσοκομεία της Κρήτης που “καρκινοβατούν” ζητούν από τον υπουργό Υγείας Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και αυτοδιοικητικοί

Ο αναβρασμός και η ανησυχία στην Κρήτη για μία Δημόσια Υγεία που οδεύει προς την ολική κατάρρευση συνεχίζεται… Μετά το ντόμινο παραιτήσεων τόσο στο Βενιζέλειο όσο και στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, τα “εντέλλεσθε” και οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από Ηράκλειο σε Ρέθυμνο – και ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών μιας ακόμη παγκρήτιας κινητοποίησης για την Υγεία, ο ένας μετά το άλλο φορείς και τοπικές Αρχές της Κρήτης με ηχηρές παρεμβάσεις τους απευθύνουν έκκληση προς τα αφτιά των αρμοδίων για άμεσες λύσεις που θα βγάλουν τα νοσοκομεία του νησιού από το τέλμα.

«Ώρα για έμπρακτες αποδείξεις»

Συγκεκριμένα, με ανησυχία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στα νοσοκομεία της Κρήτης ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, που, όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, «ήρθε η ώρα για έμπρακτες αποδείξεις από το υπουργείο για το σχέδιο λειτουργίας του ΕΣΥ και για τα μέτρα άμεσης ανάταξης των προβλημάτων».

Όπως επισημαίνει, «στα τέλη Ιουλίου ο ΙΣΗ σε ανακοίνωσή του σημείωνε: ότι η κάλυψη των αναγκών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που δε λύνεται με μετακινήσεις από νοσοκομεία άλλων νομών, ότι η πρακτική αυτή είναι επιστημονικά επισφαλής σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση και θεραπεία των νοσηλευομένων και ότι τελικά η πρακτική αυτή ναρκοθετεί το μέλλον της λειτουργίας των υπόλοιπων Παθολογικών Κλινικών του νησιού.

Προβλέψαμε από τότε τη δυσλειτουργία των Παθολογικών, Αναισθησιολογικών και Ακτινολογικών Τμημάτων, και όχι μόνο, λόγω της υποστελέχωσης και της απουσίας οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων. Αρχές Αυγούστου οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης προκαλέσαμε από κοινού σύσκεψη με την 7η Υ.ΠΕ. και τους διοικητές των νοσοκομείων, για τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν τα νοσοκομεία, προτείνοντας μέτρα ουσιαστικά και με προοπτική τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς, ενώ κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ικανοποιήθηκαν, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις και τα “εντέλλεσθε” να είναι τα μόνα μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η κατάσταση είχαμε την παραίτηση του προσωρινού διοικητή και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου και εκλεκτού μέλους του Συλλόγου μας κ. Λυδάκη. Θα θέλαμε και πάλι να τονίσουμε ότι με ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και, δυστυχώς, δε διαβλέπουμε το πλάνο το οποίο θα οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Τα “εντέλλεσθε” σαφώς και δεν αποτελούν λύση, αλλά διαιώνιση του προβλήματος και, εφόσον συνεχιστούν, προβλέπουμε ότι θα αποδιοργανώσουν σύντομα τη λειτουργία και των υπόλοιπων Παθολογικών Κλινικών. Ήρθε η ώρα για έμπρακτες αποδείξεις από το υπουργείο για το σχέδιο λειτουργίας του ΕΣΥ και για τα μέτρα άμεσης ανάταξης των προβλημάτων».

“Νέοι αγώνες” στην Ιεράπετρα

Μια καινούργια προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης του λαού ενάντια στην κατάρρευση της δωρεάν Δημόσιας Υγείας, που συνεχίζεται, ξεκινά από την Ιεράπετρα αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Αγώνας για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, σε συνεργασία με ανάλογες κινήσεις απ’ όλη την Κρήτη. Για τον σκοπό αυτό απευθύνει κάλεσμα η Μαρία Κτιστάκη για συζήτηση και οργάνωση της αντίστασης, την ερχόμενη Τετάρτη στις 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

«Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας», αναφέρει στο κάλεσμά της η Μαρία Κτιστάκη, «βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Οι περισσότερες κλινικές και τα περισσότερα τμήματά του υπολειτουργούν. Γιατροί δεν έρχονται και οι υπάρχοντες φεύγουν. Η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας έχει δρομολογηθεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σητείας, ενώ δεν απέχει πολύ το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Στον νομό Ηρακλείου το Βενιζέλειο έχει καταρρεύσει και το ΠΑΓΝΗ καρκινοβατεί. Στον νομό Ρεθύμνης το μοναδικό νοσοκομείο ουσιαστικά δεν έχει παθολογική κλινική και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Στα Χανιά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Και η κατάρρευση δεν αφορά μόνο στην Κρήτη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ψυχορραγεί παντού. Μετά από χρόνια επιθέσεων, απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, βρισκόμαστε πια μπροστά στον… επιθανάτιο ρόγχο του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ψηφίσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας (γιατροί με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, σύμπραξη με ιδιώτες, κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ανάθεση της χρηματοδότησης στον χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ, κ.λπ.).

Επιπλέον, χρησιμοποιεί την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για να στρέψει τον ένα ενάντια στον άλλο, να ρίξει τις ευθύνες στους γιατρούς ή και στους ίδιους τους ασθενείς, να μας αφοπλίσει».

Η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας δε μένει στις διαπιστώσεις, αλλά μπαίνει μπροστά για νέους αγώνες στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.

Επιστολή Μ. Λιονή και Γ. Μαρινάκη σε Μ. Χρυσοχοΐδη – «Υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ασφαλής λειτουργεία του νοσοκομείου»

Την ίδια ώρα, κοινή επιστολή για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έστειλαν στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Όπως αναφέρουν, «με την επιστολή αυτή θα θέλαμε εκ νέου να σας ενημερώσουμε για τη σωρεία των προβλημάτων, που απειλούν τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού μας, το οποίο είναι αναγκασμένο να λειτουργεί σε πρωτόγνωρες πραγματικά συνθήκες υποστελέχωσης, ιατρικού προσωπικού – έχετε ήδη ενημερωθεί για την ανάγκη ενίσχυσής του με ειδικότητες, όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, γιατροί ΜΕΘ κ.ά. – καθημερινά διεξάγει έναν τιτάνιο αγώνα, ώστε να ανταποκριθεί στο ομολογουμένως δύσκολο έργο.

Αυτή τη στιγμή και δεδομένων των συνθηκών, η λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει φτάσει στο «σημείο μηδέν, καθώς έχουν πλέον παραιτηθεί ειδικευμένοι γιατροί που έχουν εμπειρία, αρκετοί και πολλών χρόνων, από την εργασία τους στο νοσοκομείο, λόγω υπερεφημέρευσης, εξάντλησης και εξαναγκασμού τους για να συμμετέχουν σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στην Παθολογική Κλινική δεν έχουν μείνει ειδικευόμενοι, ενώ ήταν 10 πριν δύο χρόνια, και παραιτούνται συνεχώς αγροτικοί γιατροί που, ενώ η θέση τους είναι στα Κέντρα Υγείας, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν στο ΤΕΠ και μάλιστα χωρίς επιμελητή ΤΕΠ.

Κύριε υπουργέ, η ασφαλής και ποιοτική λειτουργία του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των 85.000 περίπου κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, των χιλιάδων μελών της φοιτητικής κοινότητας και επισκεπτών-τουριστών. Αναμένουμε τις άμεσες παρεμβάσεις σας για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων, προκειμένου το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, που θα διασφαλίζουν το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της υγείας.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για να μπορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στους συμπολίτες μας χρειάζεται άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα με γιατρούς και νοσηλευτές, των οποίων την άμεση πρόσληψη σε πανελλήνιο επίπεδο είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση πλειστάκις.

Είμαστε βέβαιοι ότι γίνονται από μέρους σας προσπάθειες για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ωστόσο ισχυρά κίνητρα, οικονομικά και όχι μόνο, είναι αναγκαίο να δοθούν σε ιατρικό προσωπικό για να ενταχθούν στο έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και να ανταποκριθούν θετικά στις κατά καιρούς προκηρύξεις του υπουργείου για τη στελέχωσή του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συνδράμει η αξιοποίηση από μέρους σας της πρότασης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη διάθεση έκτασης 60 στρεμμάτων, προκειμένου να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο, που θα διασυνδεθεί με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες του τόπου μας και παράλληλα θα αποτελεί πόλο έλξης για το ιατρικό προσωπικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ