Sat. Jun 3rd, 2023
crouissies-1024x576
Kritichannel >

Επίσημη έναρξη της σεζόν σε Ηράκλειο και Χανιά – Η άφιξη των Νορβηγών σηματοδοτεί το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που αναμένεται να αναπτυχθεί από χώρες της Σκανδιναβίας τη φετινή περίοδο.

Με την άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο Αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” των Χανίων το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου, άνοιξε και επίσημα η τουριστική σεζόν, που προμηνύεται ως μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Την ίδια στιγμή, μαζικές είναι οι αφίξεις τουριστών και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”. Περισσότεροι από 500 Σκανδιναβοί έφτασαν με δύο πτήσεις των σκανδιναβικών αερογραμμών από το Όσλο της Νορβηγίας και ακολούθησε μία πτήση των βρετανικών αερογραμμών από το Λονδίνο, ενώ μέσα στην ημέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 πτήσεις εξωτερικού. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό θα αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Η άφιξη των Νορβηγών σηματοδοτεί το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που αναμένεται να αναπτυχθεί από χώρες της Σκανδιναβίας τη φετινή περίοδο. Παραδοσιακά εξάλλου αποτελούν τους κύριους τροφοδότες του τουρισμού στα Χανιά. Η επίσημη έναρξη της νέας σεζόν, μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα των καθολικών, αλλά και οι πτήσεις χαμηλού κόστους, που πραγματοποιήθηκαν από διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα, επιβεβαιώνουν την τάση που διαμορφώνεται για μία μεγαλύτερης διάρκειας τουριστική περίοδο.

Ο ήλιος, το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποι των Χανίων και της Κρήτης συνολικά είναι τα στοιχεία που την καθιστούν ως ιδανικό προορισμό για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες. Όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, «τα μηνύματα από τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και οι προκρατήσεις δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι θα έχουμε ταυτόχρονα μεγαλύτερης διάρκειας τουριστική περίοδο μιας και ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα παρατείνεται μέχρι και μετά τον Οκτώβριο». Τις επόμενες ημέρες αναμένονται μεγάλες πληρότητες και στις πτήσεις εσωτερικού λόγω των διακοπών του Πάσχα.

Τα στοιχεία πάντως “μιλούν” για εκτόξευση των αφίξεων εξωτερικού στο Αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” σε επίπεδα πιο πάνω ακόμη και από αυτά του 2019. Εν μέσω του θετικού αυτού κλίματος, άνοιξαν οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες κατά μήκος του βόρειου παραλιακού μετώπου των Χανίων από το Καλαμάκι μέχρι το Κολυμπάρι, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους και τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων υπηρεσιών που εμπλέκονται με τον τουριστικό κλάδο. Ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού στα Χανιά, κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης, είχε τις πρώτες επαφές με τον διοικητή της Τουριστικής Αστυνομίας για θέματα οργάνωσης και ευπρεπισμού των τουριστικών ζωνών του δήμου.

Στόχος τα περυσινά επίπεδα

Παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν την ελπίδα τους η χρονιά να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα. Τα στοιχεία από την έρευνα και ανάλυση πτήσεων του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης, που διεξήχθη στο πλαίσιο της Ετήσιας Έρευνας Τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, έδειξαν για το 2022 ότι ο αερολιμένας Χανίων βρέθηκε στην κορυφαία εικοσάδα επί των συνολικά σαράντα ευρωπαϊκών αερολιμένων, που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αεροπορικές θέσεις συγκριτικά με το 2019.

Το Αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” κατέγραψε την περυσινή σεζόν αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 23%, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ του 2019. Σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων της Fraport Greece, επιβεβαιώθηκε ότι το 2022 ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία του Αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”.

Με αέρα αισιοδοξίας και στο Ηράκλειο

Μαζικές είναι οι αφίξεις χιλιάδων τουριστών και στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, με τη νέα τουριστική σεζόν να ξεκινά με αισιοδοξία, καθώς τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τον κρητικό τουρισμό. Συνολικά, 44 πτήσεις εξωτερικού έφτασαν το σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για δυναμικό ξεκίνημα καθώς, όπως επισημαίνουν, οι πτήσεις στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών.

Περίπου 10.000 τουρίστες έφτασαν το σαββατοκύριακο στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” όπου οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ είναι μαζικές. Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Άγγλοι, Αυστριακοί, Ελβετοί, Ισραηλινοί, Ολλανδοί και Βέλγοι απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους στην ανατολική Κρήτη, με τη δυναμική του κρητικού τουρισμού να είναι αισθητή με την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Οι προετοιμασίες στις τουριστικές περιοχές είναι πυρετώδεις. Στα τέλη Απριλίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία, ωστόσο οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν και προβληματίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ