Thu. Sep 28th, 2023

Στη Βουλή αυτή την εβδομάδα δέσμη μέτρων με κοινωνικό πρόσημο -Μπόνους συντάξεων, ρυθμίσεις δόσεων

4
Kritichannel >

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει μια δέσμη μέτρων με κοινωνικό πρόσημο που θα ψηφιστούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την προκαταβολή στις επικουρικές συντάξεις και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Η κυβέρνηση απαντά με πράξεις στις κενές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», όπως το θέτει συνεργάτης του πρωθυπουργού, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί να παρακολουθεί από τα θεωρεία της Βουλής τη ΝΔ να ψηφίζει ευεργετικά μέτρα για την κοινωνία, καθώς επέλεξε να απέχει από τις ψηφοφορίες».

Μπόνους για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση
Σήμερα, από την Κοζάνη, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη νέα παρέμβαση για τους συνταξιούχους ώστε «να υποστηρίξουμε, να ανακουφίσουμε όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», όπως δήλωσε στη χθεσινή του ομιλία στην πόλη. Το κονδύλι για την έκτακτη ενίσχυση θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ και θα αφορά περισσότερους από 145 χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους και το επίδομα θα κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν είναι δυνατή, αλλά με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει την αδικία που έγινε εις βάρος αυτών των συνταξιούχων που δεν έτυχαν κάποιας άλλης ενίσχυσης εξαιτίας της στρέβλωσης από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση και για όσους είδαν πολύ μικρές αυξήσεις σε σχέση με το 7,75% που δόθηκε στους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου.

«Στον δρόμο προς τις εκλογές είναι χρήσιμο να ξεχωρίζουμε εκείνους που μιλούν από εκείνους που πράττουν», όπως το έθεσε από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν θα μπει σε μια κούρσα παροχολογίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, αλλά θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που ανακουφίζουν την κοινωνία χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας. «Στρογγυλά, 45 δισεκατομμύρια ευρώ έταξε πάλι ο κ. Τσίπρας από το γνωστό “λεφτόδεντρο” της Θεσσαλονίκης. Πιο πολλά και από αυτά που έλεγε το ’15. Για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε», τόνισε.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός, κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας
Μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή και νομοθετική ρύθμιση με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1) Η υποχρέωση να αιτιολογείται η μη συναίνεση στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
2) Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.

3) Η ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

4) Η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.

5) Η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης αυτών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διοικητική έρευνα για τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης από συνοριοφύλακες -Με εντολή Θεοδωρικάκου
Qatargate: Άλλαξε δικηγόρο η Εύα Καϊλή: Ο «δικηγόρος του διαβόλου», συνήγορος του μακελάρη του Μπατακλάν
Πάνω από 36.000 οι νεκροί του σεισμού -Guardian: Δεν έμαθαν τίποτα από το πάθημα του 1999

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ