Sat. Jun 3rd, 2023

Πώς και πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την Κρήτη

xirasia_klimatikh_allagh
Kritichannel >

Καλοκαιρία τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη “βλέπει” ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, που μίλησε στον TEAM FM 102

Μια γενικευμένη καλοκαιρία με μικρά χειμωνιάτικα… διαλείμματα διανύουμε από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα. Ο μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός, που γενικώς μας τα’ χει μπερδέψει, θα πάει έτσι τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

“Υπάρχει μία κατάσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κυρίως λόγω της διάρκειας” παρατήρησε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον TEAM FM 102 και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

“Κι όχι λόγω των θερμοκρασιών – γιατί δεν είναι πολύ υψηλές – πάνω από τα κανονικά είναι” διευκρίνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στα εκτός (φυσιολογικών δεδομένων κι εποχής) φαινόμενα που συνοδεύουν τις μέρες μας.

“Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό: η μεγάλη διάρκεια- κι όχι τα μεμονωμένα επεισόδια” συνέχισε ο έγκριτος επιστήμονας.

Διαχειρίσιμο (ακόμα) το πρόβλημα

Άλλωστε, μεμονωμένα κι έντονα επεισόδια υπήρχαν πάντα.

“Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποτυπώνουμε το πρόβλημα, γιατί συνδέεται αυτή η κατάσταση με την κλιματική αλλαγή” επισήμανε εκ μέρους των συναδέλφων του μετεωρολόγων κ. Λαγουβάρδος.

“Είναι ακόμα διαχειρίσιμο, βέβαια (το πρόβλημα). Αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε να φτάσουμε στο σημείο που δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Χρειάζεται να δούμε νηφάλια και τεκμηριωμένα να τι αλλαγές έχουμε: σε ποιες παραμέτρους έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από το παρελθόν, όπως είναι οι θερμοκρασίες. Η κοινή γνώμη πρέπει να πιέσει να παρθούν μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο” πρότεινε επιπλέον, “ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε μία πορεία που πιθανόν να μας οδηγήσει σε άγνωστες καταστάσεις”.

Πάντως, κατά γενική ομολογία στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις, παρά μόνο … ακραίες: ή θα έχουμε παρατεταμένη ανομβρία, όπως το 2018, ή πολλή ζέστη ή πολύ κρύο ή κατακλυσμούς! Καμία ενδιάμεση κατάσταση. Ουδεμία ηπιότητα.

“Πρέπει να εξετάζουμε τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων και η διάρκειά τους – αυτό ανεβάζει τους μέσους όρους” τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

“Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες που είναι πάνω από τα κανονικά: ό,τι συνέβαινε για λίγες μέρες παλαιότερα, τώρα συμβαίνει για πολλές. Ο μέσος όρος ανεβαίνει πολύ κι αυτό δείχνει ότι κάτι παγιώνεται ως αλλαγή. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό: οι αλλαγές που είναι μόνιμες, κυρίως στις θερμοκρασίες” εξήγησε.

 Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Κρήτη

Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγει η θετική πρωτιά που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Κρήτη σε ό,τι έχει να κάνει με τις βροχοπτώσεις!

“Η τελευταία δεκαετία είναι καλή, με μία μικρή αυξητική τάση μάλιστα, κάτι που είναι πολύ θετικό, παρόλο που τα κλιματικά σενάρια για τις επόμενες δεκαετίες είναι πιο δυσοίωνα. Έχουμε ικανοποιητικές βροχές κόντρα σε άσχημα σενάρια” σχολίασε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το 2019, το 2020 και το 2022 η δυτική Κρήτη συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής πανελλαδικά.

“Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!” υποστήριξε ο έμπειρος μετεωρολόγος.

“Από τώρα είχε ακουστεί ότι θα βλέπαμε καταστάσεις ερημοποίησης. Δεν είμαστε μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο, άμεσα τουλάχιστον” συμπλήρωσε, προειδοποιώντας βεβαίως για την Κρήτη ότι “παραμένει μία περιοχή επικίνδυνη, γιατί αν αλλάξει η κυκλοφορία και επιβεβαιωθούν τα σενάρια για τις επόμενες δεκαετίες, θα υπάρχει πίεση για το νερό. Σε μία περιοχή μάλιστα που έχει ανάγκη το νερό και για τις αγροτικές εργασίες και για τον τουρισμό”.

 Σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά την άνοδο της θερμοκρασίας

Για την ώρα, από πλευράς νερών πάμε καλά. Ωστόσο, “αν εμπιστευτούμε τα εργαλεία, τις προβολές για το μέλλον και τα κλιματικά μοντέλα, τις επόμενες δεκαετίες τα πράγματα δεν θα είναι καλά για τη χώρα μας” προειδοποίησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Όσο κι αν φαντάζει… παράδοξο, μολονότι ο υδράργυρος ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, η Κρήτη κινείται πιο κοντά στα φυσιολογικά, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, επίπεδα.

Στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα το τρίμηνο Οκτώβρη – Νοέμβρη και Δεκέμβρη ήταν πολύ ζεστό, όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σίγουρα θερμότερο από το νησί μας.

“Σχεδόν” όμως “όλους τους μήνες οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τις κανονικές τιμές, κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό” πρόσθεσε.

Η χώρα μας βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, “στο χαμηλότερο επίπεδο χιονοκάλυψης εδώ και 20 χρόνια”.

Είναι παρήγορο ότι έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες- ενάμιση για την ακρίβεια, ημερολογιακά (τον μισό Γενάρη και τον Φλεβάρη) συν τον Μάρτιο.

Προσωπική εκτίμηση του κ. Λαγουβάρδου είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αλλαγές, πιο συμβατές με την εποχή.

“Από την κλιματολογία της περιοχής, της χώρας μας, περιμένουμε να έχουμε και ψυχρές εισβολές και χιόνια μέσα στο επόμενο δίμηνο. Και πρέπει να τα έχουμε, γιατί εάν δεν τα έχουμε θα είναι πραγματικά μία μεγάλη καιρική ανωμαλία την οποία θέλουμε να την αποφύγουμε. Αυτό θα είναι πρόβλημα, ειδικά για την Κρήτη που έχει ένα περιορισμένο χρόνο που μπορούν να σημειωθούν τα φαινόμενα”.

 Την άνοιξη οι μετεωρολογικοί σταθμοί

Εν τω μεταξύ, μέχρι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των μετεωρολογικών σταθμών στο Ρέθυμνο, όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Λαγουβάρδος.

“Το κράτος δίνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως ελάχιστοι Δήμοι ή Περιφέρειες ανταποκρίνονται. Ο Δήμος Ρεθύμνου είναι από τους ελάχιστους” ανέφερε.

“Δυστυχώς υπάρχει μία άρνηση χρήσης των επιστημονικών εργαλείων” διαπίστωσε, μιλώντας για τα προγράμματα χρήσιμα και σωτήρια στην πρόληψη ή στη διαχείριση δύσκολων γεγονότων.

“Τους επιστήμονες τούς θυμούνται όταν γίνεται μία καταστροφή” είναι το παράπονο που εξέφρασε ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

“Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας. Εμείς ως επιστήμονες μπορούμε να βοηθήσουμε” υπογράμμισε.

Η βοήθεια των ειδικών μπορεί να γίνει με μικρό κόστος. Εξάλλου, αν δεν καταγραφεί ένα πρόβλημα δεν θα λυθεί κιόλας, κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΤΙΝΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ: goodnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ