Sat. Jun 3rd, 2023

Πώς θα γιορτάσει η Κρήτη τα Θεοφάνια – Λαμπρές εκδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού

αρχείο λήψης (1)
Kritichannel >

Στο Ηράκλειο ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι στην προβλήτα του μικρού Κούλε, στις 11 αύριο το πρωί

Με λαμπρές εκδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης θα εορταστούν και φέτος τα Θεοφάνια, ένα έθιμο που συμβολίζει τη βάφτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό. Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου αναμένεται να παρακολουθήσει τον καθαγιασμό των υδάτων σε προβλήτες, φράγματα και παραλίες του νησιού.

Στο Ηράκλειο ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, στο λιμάνι του Ηρακλείου, στην προβλήτα του μικρού Κούλε, στις 11 το πρωί. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Ηρακλείου καλεί τους όποιους τολμηρούς επιθυμούν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Ηρακλείου για την ανεύρεση και ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού, να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι τις 9 το πρωί της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου στο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας (τηλέφωνο 2813/406.942).

Στα φράγματα του ΟΑΚ

ADVERTISING

Ο καθιερωμένος τα τελευταία χρόνια “Αγιασμός των υδάτων” σε έργα που διαχειρίζεται και λειτουργεί ο ΟΑΚ σε ολόκληρη την Κρήτη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, ημέρα της γιορτής των Θεοφανίων.

Πιο συγκεκριμένα, αγιασμός θα πραγματοποιηθεί:

 • Στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου στις 10:30 το πρωί.
 • Στο φράγμα Αποσελέμη Ηρακλείου στις 12 το μεσημέρι.
 • Στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνου στις 12 το μεσημέρι.

«Ο “Αγιασμός των υδάτων” στα φράγματα και τη λιμνοδεξαμενή που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ Α.Ε. είναι πλέον θεσμός για τις ευρύτερες περιοχές των έργων αυτών, προσελκύοντας κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που συμμετέχει.

Οι καιρικές συνθήκες την ημέρα αυτή αναμένονται ιδιαίτερα ευνοϊκές και προκειμένου να μην υπάρξει ταλαιπωρία, τόσο για τη στάθμευση των οχημάτων όσο και για την ασφαλή προσέγγιση του κόσμου, παρακαλούνται όλοι όσοι προσέλθουν, όπως συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις των αρμοδίων που έχουν οριστεί.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει φροντίσει την ημέρα αυτή να υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι του Οργανισμού, που θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των έργων αυτών. Οι ως άνω προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί στις όχθες των ταμιευτήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΚ.

Στον Δήμο Μινώα

Με λαμπρότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνια και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Στο πλαίσιο του εορτασμού θα τελεστεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ενώ θα ακολουθήσουν τελετές αγιασμού των υδάτων στο Θραψανό και τον Τσούτσουρα. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

– Στις 7 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

– Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων σε λίμνη, στις Λιβάδες Θραψανού.

– Στη 1:30 το μεσημέρι θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στον Τσούτσουρα.

Επιπλέον, μεθαύριο Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Καλλέργη στη Δημοτική Ενότητα Καστελίου. Στο πλαίσιο της εορτής θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, τελετή αγιασμού των υδάτων με το παραδοσιακό έθιμο της “στέρνας”. Η Μονή βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Σμαρίου, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Καστέλι.

Στη Μεσαρά

Με κάθε επισημότητα θα γιορταστούν τη φετινή χρονιά τα Θεοφάνια και στον Δήμο Φαιστού.

Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί σε Ζαρό, Καλούς Λιμένες, Καλαμάκι, Πλατιά Περάματα, Μάταλα και Κόκκινο Πύργο, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

– Στις 10:30 το πρωί: Αγιασμός των υδάτων στη λίμνη του Ζαρού.

– Στις 12 το μεσημέρι: Αγιασμός των υδάτων στους Καλούς Λιμένες.

– Στη 1 το μεσημέρι: Αγιασμός των υδάτων στο Καλαμάκι.

– Επίσης στη 1 το μεσημέρι: Αγιασμός των υδάτων στα Πλατιά Περάματα.

– Στις 2 το μεσημέρι: Αγιασμός των υδάτων στα Μάταλα.

– Στις 3 το μεσημέρι: Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου.

Αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης θα δώσει το “παρών” στους αγιασμούς των υδάτων σε Ζαρό, Καλούς Λιμένες, Καλαμάκι, Μάταλα και Κόκκινο Πύργο. Ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου θα πραγματοποιηθεί ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριου.

Στη Γόρτυνα

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον Δήμο Γόρτυνας, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων αύριο Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Στις 11 το πρωί θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία της Ιεράς Μονής Κουδουμά (Θεία Λειτουργία, 07:00-10:30).
 • Επίσης, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο καθαγιασμός των υδάτων στη λιμνοδεξαμενή της Γέργερης.
 • Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί ο καθαγιασμός των υδάτων στον Λιμένα της Λούτρας.
 • Στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει ο καθαγιασμός υδάτων στην παραλία του Λέντα.

Επιπλέον, μεθαύριο Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού των υδάτων στον Aϊ Γιάννη, στις 10:30 το πρωί (Θεία Λειτουργία, 07:30-10:00).

Στον Πλατανιά

Το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανίων στον Δήμο Πλατανιά έχει ως εξής:

 • Στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι του Πλατανιά, στην παραλία του Ταυρωνίτη και στην παραλία Καμισιανών.
 • Στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Γερανίου και
 • Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, στο λιμάνι Κολυμπαρίου.
 • Τέλος, στις 5 το απόγευμα θα λάβει χώρα εορταστική εκδήλωση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, για την υποδοχή του νέου έτους και την απονομή επαίνων και βραβείων στους επιτυχόντες σε ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, και οι οποίοι κατάγονται από τον Δήμο Πλατανιά.

Γούρνες: Θεοφάνια στο Ενυδρείο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ενυδρείο της Κρήτης, στις Γούρνες, κορυφώνονται αύριο Παρασκευή, περίπου στη 1 το μεσημέρι, με την τελετή αγιασμού των υδάτων από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.

Την τελετή θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες μπροστά από την πανοραμική δεξαμενή, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σε διάφορες οθόνες στον χώρο του Ενυδρείου.

«Τονίζουμε ότι για λόγους ασφαλείας θα τηρηθεί αυστηρά το όριο χωρητικότητας, που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε μια ασφαλή και ευχάριστη παραμονή στον χώρο μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.

Ευχόμαστε σε όλους ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος με υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ενυδρείου Κρήτης-CretAquarium.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ