Tue. Dec 5th, 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία – Live: Η Ρωσία έκοψε την παροχή ρεύματος στην Φινλανδία

Ap090529145360
Kritichannel >

Για 80η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα σημαντικότερα γεγονότα που διαδέχθηκαν το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, για την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος

του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

12:20: Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία, σύμφωνα με αξιωματούχο του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης 

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

10:35: Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκρούσκο (RIA)

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

10:30: Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας θα ζητήσουν να περιληφθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με την Βρετανία – Η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Χερσώνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να την περιλάβει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αν η Ρωσία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα για την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να δείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία, αναφέρει σε τακτική της ενημέρωση μέσω Twitter η Βρετανία.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Σποραδικά έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην γειτονική της χώρα.

Η Κουζνετσόβα, αντιπρόεδρος της Δούμας, συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA.

“Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών”, δήλωσε η Κουζνετσόβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε έγινε η επίσκεψη αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη-λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, και περιοχών που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στην περιοχή να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

09:30: Γερμανία: Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με την Welt

Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι στιγμής, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαΐου, 727.205 άνθρωποι έχουν καταγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών της Γερμανίας, εκ των οποίων το 93% έχει ουκρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt.

Σημαντικός αριθμός από αυτούς μπορεί να έχει συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλες χώρες της ΕΕ ή να έχει επιστρέψει στην Ουκρανία, προσθέτει.

Περίπου το 40% των Ουκρανών προσφύγων είναι ανήλικοι και οι γυναίκες αποτελούν το 81% των ενηλίκων προσφύγων που έχουν καταγραφεί, σημειώνει επίσης η Welt.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό Ουκρανών, εκ των οποίων περισσότεροι από 8 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν εντός της χώρας τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια, ενώ πρόκειται για την χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

09:20: Ουκρανία: Μάχες μαίνονται στο Ντονμπάς, έκκληση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης

Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της χωρίς να σημειώνει σημαντική πρόοδο, ενώ “πολύ δύσκολες” διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την τύχη των τελευταίων υπερασπιστών της Μαριούπολης.

“Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα”, σχολίασε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Facebook ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, γνωστοποιώντας πολλές απώλειες σε υλικό και σε προσωπικό στην ρωσική πλευρά.

“Είναι τρομερό, αλλά προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο βάσει υποκλοπών (τηλεφωνικών επικοινωνιών) καταλαβαίνουμε ότι ένα ολόκληρο τάγμα αρνήθηκε να επιτεθεί επειδή βλέπουν τι συμβαίνει”, αποκάλυψε ο ίδιος.

Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι η πιο σημαντική δραστηριοποίηση αυτή την στιγμή των ρωσικών δυνάμεων σημειώνεται στο Ντονμπάς. “Και, βασικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο”, πρόσθεσε.

“Το ουκρανικό πυροβολικό αντικρούει τις ρωσικές προσπάθειες να κερδίσουν έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τους για να διασχίσουν τον ποταμό Ντονέτς (…), γεγονός το οποίο πλήττει την ικανότητά τους να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς”, συνέχισε η ίδια πηγή.

09:18: Προσεχής προσάρτηση;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών”.

“Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από” την προσάρτησή τους, σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, μολονότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

“Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου”, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

“Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό”, αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

“Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών”, γνωστοποίησε.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους “διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό”.

09:15: Έκκληση για τη διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης

Ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του Τάγματος Αζόφ, μια από τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ “για την απομάκρυνση των τραυματιών μας και (για να) καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να βοηθήσουν στην έξοδο του συντάγματός μας” από αυτόν τον κλοιό.

“Υπάρχουν σχεδόν 600 τραυματίες στην Αζοφστάλ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το στρατιωτικό νοσοκομείο”, σημείωσε από το εργοστάσιο. “Θα αντισταθούμε όσο καιρό μπορούμε (…) αν δεν το κάναμε αυτή η ορδή θα πήγαινε πιο μακριά”, πρόσθεσε.

Ωστόσο “δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η δύναμη των παγκόσμιων ηγετών” απέναντι στην αποφασιστικότητα της Μόσχας, αντέδρασε η Βερεστσούκ.

Οι διεθνείς προσπάθειες αποδείχθηκαν άκαρπες μέχρι στιγμής για να σωθούν αυτοί οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, η οποία έχει καταστραφεί στο 90% από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες να χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας, με την οποία η βοήθεια ανέρχεται “συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Η συνταγή είναι “σαφής”, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Βάνγκελς στη βόρεια Γερμανία: χρειάζεται “κι άλλο από το ίδιο πράγμα”, δηλαδή περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο και επίσης “να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να απομονώσουμε τη Ρωσία”.

08:50: 27.283 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (13/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 220 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 43 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 76

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 55

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 60 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 21 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 27.283 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.185 ανήλικοι.

05:00: Η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, σύμφωνα με το Κίεβο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής οι μάχες έχουν αποδείξει ότι η εικόνα της Μόσχας για τον ρωσικό στρατό — τον «αήττητο, δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο», όπως τον παρουσιάζει — είναι «ψεύτικη», μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN.

Ο Αρεστόβιτς είπε επίσης ότι αναμένει την επικείμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι.

04:00: Zελένσκι: «Σύνθετες συνομιλίες» για την εκκένωση του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Κατά το βραδινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι έχουν εκκινήσει «ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που αφορά τους βαριά τραυματίες και τους γιατρούς» του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών παραμένει στις εγκαταστάσεις.

«Κάνουμε τα πάντα για απομακρύνουμε το σύνολο των εγκλωβισμένων, όλους τους μαχητές μας», πρόσθεσε.

03:00: Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής (Welt am Sonntag)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt.

«H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

01:00: Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών φυλάσσονται σε τρένα-ψυγεία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές φόρτωσαν σήμερα σε βαγόνια-ψυγεία τα πτώματα Ρώσων στρατιωτών που περισυνέλεξαν μετά τις μάχες στο Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχιφ.

Ο Βολοντίμιρ Λιαμζίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η χώρα του ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο η Ουκρανία ακολουθεί πιστά, αφού τελειώσει η φάση της ενεργούς σύγκρουσης, οι πλευρές πρέπει να επιστρέψουν τα πτώματα των στρατιωτών της άλλης χώρας. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να επιστρέψει τις σορούς στον επιτιθέμενο», τόνισε.

Ο Λιαμζίν είπε ότι υπάρχουν πολλά τρένα-ψυγεία, σταθμευμένα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου φυλάσσονται πτώματα Ρώσων στρατιωτών. Πολλές εκατοντάδες βρίσκονται σε μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με ένα βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Reuters.

«Σε αυτό το τρένο-ψυγείο φυλάσσονται πολλές εκατοντάδες πτώματα Ρώσων κατακτητών. Τα περισσότερα μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, κάποια από το Τσερνίχιφ και από κάποιες άλλες περιοχές επίσης», είπε ο Λιαμζίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ