Tue. Sep 26th, 2023

Νέες αυξήσεις σε όλα τα καύσιμα έφερε ο… καύσωνας – 1,93 ευρώ η αμόλυβδη στο Ηράκλειο

kaysima.jpg
Kritichannel >

Πέντε λεπτά “τσίμπησε” από τον Ιούνιο και ανεβαίνει… η τιμή της αμόλυβδης

“Πονοκέφαλος”, που ολοένα μεγαλώνει, αποτελεί πλέον για τους ιδιοκτήτες οχημάτων στην Κρήτη η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, που σε κάθε είδος, στη διάρκεια του Ιουλίου, αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο γύρω στα 0,04 με 0,05 ευρώ το λίτρο. Θα συνεχίσει αυτή η άνοδος των τιμών;

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης δήλωσε στο neakriti.gr χθες ότι το πρόβλημα της ακρίβειας στα καύσιμα είναι πια πολύ μεγάλο, με τις τιμές στην απλή αμόλυβδη να έχουν ξεπεράσει το 1,90 ευρώ το λίτρο, να έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο οι τιμές της ενισχυμένης αμόλυβδης και στο πετρέλαιο κίνησης τα 1,65 ευρώ το λίτρο!

Κι όμως, ο κόσμος, όσο και αν υποφέρει, είναι αναγκασμένος να σηκώσει στις πλάτες του και αυτές τις αυξήσεις, αφού πρέπει να βάλει καύσιμα για να πάει στη δουλειά του. Εξάλλου, υπάρχει και πολύς κόσμος στην Κρήτη, είτε σε ξένους είτε σε ντόπιους, που παραθερίζει και αναγκαστικά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λεγόμενη τουριστική βιομηχανία του νησιού μας. Και επειδή έρχεται ο Αύγουστος, προφανώς και οι ανησυχίες εντείνονται ακόμα περισσότερο για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τις τιμές των καυσίμων.

«Το βαρέλι έχει “πάρει” περίπου 10 δολάρια πάνω. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά. Και ευελπιστούμε ότι, μπαίνοντας ο Αύγουστος, θα ξαναδούμε μία αντίστροφη μέτρηση, με τις τιμές των καυσίμων να αρχίσουν ξανά να μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στον νομό Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Λυκούργος Σαμόλης, «η απλή αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο από τα πρατήρια του νομού Ηρακλείου, γύρω στο 1,92 με 1,93 ευρώ το λίτρο. Η “εκατοστάρα” αμόλυβδη έχει φτάσει γύρω στα 2,09 ευρώ το λίτρο. Και το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει γύρω στο 1,62 με 1,63 ευρώ το λίτρο»…

Μάλιστα, για να μας περιγράψει την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Λυκούργος Σαμόλης είπε στην εφημερίδα μας: «Λιανικώς όλο τον μήνα αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων. Και γι’ αυτό οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων έχουν ανέβει κατά τέσσερα με πέντε λεπτά ανά λίτρο σε σχέση με τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα γίνει με τη νέα εβδομάδα. Ευελπιστούμε τώρα να γίνει μία διόρθωση και να αρχίσουν οι τιμές να μειώνονται. Ο κόσμος κινείται. Ο τουρισμός κινείται. Υπάρχει μία κίνηση στα πρατήρια του νομού μας. Το ζήτημα είναι να αρχίσει η μείωση».

Εβδομάδα αυξήσεων: “Φωτιά” στην τσέπη των καταναλωτών

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μετά από μία πορεία πτώσης των τιμών στις αρχές της νέας χρονιάς, κάπου στον Απρίλιο και τον Μάιο είχε αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην αγορά. Όμως, αρχές Ιουνίου είχε αρχίσει ξανά η αντίστροφη μέτρηση, με την κούρσα των αυξήσεων να προβληματίζει έντονα τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο.

«Φαίνεται πως μπήκαμε σε εβδομάδα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, σε μια περίοδο που οι μισθοί των εργαζομένων είναι τέτοιοι που εξανεμίζονται λόγω της ολοένα και αυξανόμενης ακρίβειας των ειδών βασικής κατανάλωσης», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ηρακλείου, που όπως τόνισε, τις αυξήσεις τις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των χωρών του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Και αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνονται και βάζουν “φωτιά” στην τσέπη των ιδιοκτητών οχημάτων, σε μια περίοδο που λόγω του καλοκαιριού οι ανάγκες των μετακινήσεων αυξάνονται. Εξάλλου, ιδιαίτερα οι τιμές του πετρελαίου κίνησης επηρεάζουν προς τα πάνω και τις τιμές στα αναγκαία αγαθά των καταναλωτών, που ήδη βρίσκονται “στον ουρανό” και θεωρούνται απλησίαστες.

neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ