Sat. Sep 30th, 2023

Κρήτη: Με ζέστη θα “κλείσει” ο φετινός Αύγουστος

kairos_0.jpg
Kritichannel >

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Κρήτης Μανόλη Λέκκα, «καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα διατηρήσουμε πολύ ήπιες συνθήκες. Και η ηπιότητα των ανέμων σημαίνει καλές θάλασσες. Τη μέρα θα έχει λίγο τη ζέστη, το βράδυ όμως θα υπάρχει μια αίσθηση δροσιάς»
Υψηλές αλλά και υποφερτές θερμοκρασίες θα έχουμε – σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων – αυτήν την εβδομάδα στην Κρήτη, φτάνοντας πλέον στο τέλος του Αυγούστου, για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Κρήτης Μανόλη Λέκκα, «καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα διατηρήσουμε πολύ ήπιες συνθήκες. Και η ηπιότητα των ανέμων σημαίνει καλές θάλασσες. Τη μέρα θα έχει λίγο τη ζέστη, το βράδυ όμως θα υπάρχει μία αίσθηση δροσιάς, ανάλογα και με τον παράγοντα της υγρασίας που μπορεί να επηρεάζει λίγο περισσότερο».

Αίθριες, λοιπόν, καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα από σήμερα Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προγνώσεις. Σήμερα στο νησί μας περιμένουμε μια “υποφερτή” ζέστη, καθώς το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι έως και 7 μποφόρ. Συγκεκριμένα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στις βόρειες Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Μία θερμότερη αέρια μάζα

Στο μεταξύ, από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, όπως λέει ο Μανόλης Λέκκας, «μία θερμότερη αέρια μάζα μάς προσεγγίζει από τα ανατολικά του νησιού. Δηλαδή κυρίως τον νομό Λασιθίου, ίσως και τον νομό Ηρακλείου. Και αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη του μελτεμιού, το οποίο πραγματικά θα δημιουργούσε ηπιότερες καιρικές συνθήκες, αλλά θα χαλούσε τις θάλασσες».

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Λέκκας αναφέρει ότι η πιο ξεκάθαρη εικόνα θα μας “έρθει” από αύριο Τρίτη.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορεί να ανέβει προς τους 34 και 35 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στις ανατολικές περιοχές του νησιού. Μην ξεχνάμε όμως ότι τώρα πλέον μικραίνει η μέρα, άρα έχουμε μικρότερη ηλιακή ακτινοβολία, μικρή διάρκεια. Μεγαλώνει η νύχτα και αυτό δε συνάδει με συνθήκες οι οποίες θα ήταν απογοητευτικές αυτήν την περίοδο», τόνισε κατηγορηματικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Εξάλλου, για το καλοκαιρινό σκηνικό της εβδομάδας αυτής επισήμανε χαρακτηριστικά, καθησυχάζοντας τους πολίτες, ότι «μάλλον καλό θα είναι το σκηνικό του καιρού, αφού το ανεμολογικό πεδίο είναι εκείνο που κάνει καλές τις θάλασσες»…

Ποιες όμως θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στην Κρήτη, στις νότιες περιοχές του νησιού; Ο Μανόλης Λέκκας εξηγεί: «Θα έλεγα ότι κυρίως η Μεσαρά και η Ιεράπετρα μπορεί να βιώσουν θερμοκρασίες οι οποίες να είναι σε τοπικό επίπεδα και πάνω από τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα αυτά. Δεν είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει από τιμές που παρατηρούμε συνήθως σε αυτές τις περιοχές».

Πόσο όμως θα διαρκέσει αυτή η νέα άνοδος της θερμοκρασίας;

«Το προγνωστικό μοντέλο διορθώνεται συνέχεια. Αρχικά το περιμέναμε αυτό το θερμότερο ρεύμα για Τρίτη. Τώρα το βλέπουμε να διαμορφώνεται για Πέμπτη και να φαίνεται και λίγο ηπιότερο. Παρ’ όλα αυτά, η ανατολική Μεσόγειος πραγματικά έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτό ισχύει και ανατολικότερα. Προς τις ζώνες δηλαδή της Κύπρου, και επεκτείνεται και προς τα εδώ. Συνηθίζεται, όταν δεν έχουμε το μελτέμι, να κάνουν μια επέκταση αυτές οι θερμές αέριες μάζες. Σε κάθε περίπτωση, θα το δούμε από Τρίτη με Τετάρτη για το κατά πόσο θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες στο νησί μας», καταλήγει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος της Κρήτης Μανόλης Λέκκας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, σήμερα Δευτέρα θα δούμε το πρώτο 39άρι στη θερμοκρασία στη δυτική Ελλάδα.

«Τις επόμενες ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, θα έχουμε και 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, θα έχουμε και μελτέμι μέχρι την Πέμπτη με ανέμους έντασης 6-7 μποφόρ.

«Θα έχουμε δηλαδή δροσιά στις Κυκλάδες, αλλά 38-40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά», εξήγησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Συνοψίζοντας, δε, είπε ότι «θα έχουμε ζέστη διαρκείας μέχρι την Κυριακή, με πιο δύσκολες ημέρες Τρίτη-Τετάρτη, και μποφόρ με μελτέμι μέχρι την Παρασκευή, που αναμένεται να “κόψει”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ