Mon. Sep 25th, 2023

Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους οι δύο που παραδόθηκαν στις αρχές για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

arxaapiloi_1
Kritichannel >

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν το πρωί της Πέμπτης, μετά την απολογία τους ενώπιον των ανακριτικών αρχών στο Ηράκλειο, οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης.

Πρόκειται για τον 72χρονο που φέρεται να «προξένεψε» τον 69χρονο Σικελό στην ομάδα των τριών βασικών κατηγορουμένων και έναν 44χρονο ιδιωτικό υπάλληλο από χωριό του δήμου Μαλεβιζίου, συγγενής του φούρναρη που πριν λίγες ημέρες κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση, μαζί με τον ξυλουργό και τον πρώην λιμενικό.

Όπως μεταδίδει το Cretalive, και οι δύο αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την δράση του κυκλώματος.

Ο 44χρονος, που φέρεται να εκμεταλλεύεται μαζί με άλλον το χωράφι στο οποίο εντοπίστηκαν οι αγροικίες με τα αρχαία, υποστήριξε ότι κάποια στιγμή του ζητήθηκαν από τον φούρναρη συγγενή του τα κλειδιά των αγροικιών, αλλά δεν τα είχε εκείνος και τον παρέπεμψε στην ιδιοκτήτρια.

Ανέφερε μάλιστα ότι όταν βρέθηκε στο επίμαχο χωράφι διαπίστωσε ότι είχαν αλλαχθεί οι αφαλοί κλειδαριάς.

Ο δε 72χρονος συνταξιούχος, με επιχειρηματική δράση εντός και εκτός Ελλάδας, που κατηγορείται ότι έφερε σε επαφή τον Σικελό Τζιοβάνι με τους εδώ εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, υποστήριξε ότι με τον συγκεκριμένο είχε φιλικές σχέσεις. Όπως είπε, ο Ιταλός τον επισκέφθηκε στο πλαίσιο αυτών των φιλικών επαφών, προκειμένου να του ευχηθεί με αφορμή και κάποια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι στη διάρκεια κάποιων κοινωνικών επαφών, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τον κατηγορούμενο ξυλουργό, με τον οποίο και γνωρίστηκαν. “Τι έκαναν οι συγκεκριμένοι μετά δεν γνωρίζω“, φέρεται να είπε στην απολογία του ο 72χρονος.

Στον ηλικιωμένο άνδρα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως και στον 44χρονο, στον οποίο επίσης απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο Ιταλό συλλέκτη για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου, ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την Δευτέρα του Πάσχα, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ