Thu. Nov 30th, 2023

Κρήτη: Βρέθηκε η “χρυσή τομή” με τους ξενοδόχους – Αυξήσεις μισθών 12% αλλά σε δύο δόσεις πέτυχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ypaliloi
Kritichannel >

«Έπεσαν» οι υπογραφές της τοπικής συλλογικής σύμβασης μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου – Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, ζητώντας επαναφορά εφάπαξ και επέκταση ταμείου ανεργίας

“Έπεσαν” οι υπογραφές της τοπικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, πράγμα που σημαίνει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα δουν αναδρομική αύξηση των μισθών τους της τάξης του 12%. Η αύξηση θα ξεκινήσει φέτος τον Απρίλιο και θα είναι 7% πάνω, ενώ τον Απρίλιο του 2024 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα λάβουν επιπλέον 5%.

Όπως υποστηρίζουν, η υπογραφή της τοπικής σύμβασης δικαιώνει τους κόπους τους, ενώ επισημαίνουν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα θα γίνουν κανονικότατα. Οι ξενοδόχοι, από την άλλη, υποστηρίζουν πως είναι ένα μέτρο για να έρθει προσωπικό στα ξενοδοχεία, σε μια συγκυρία που άπαντες αναζητούν ανθρώπους να εργαστούν την επικείμενη τουριστική περίοδο.

Ειδικότερα, η υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι πλέον πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τον επόμενο μήνα θα δουν αύξηση των μισθών τους κατά 7%, ενώ τον Απρίλιο του 2024 θα προστεθεί και ένα επιπλέον 5%. Αυτό προβλέπει η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία υπεγράφη χθες το απόγευμα με την παρουσία εκπροσώπων του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και της Ένωσης Ξενοδόχων.

Μεταξύ άλλων, η τοπική συλλογική σύμβαση για τον νομό Ηρακλείου περιλαμβάνει, πέραν των ξενοδοχοϋπαλλήλων, και άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι υπάλληλοι κράτησης και οι συντηρητές. Επίσης, επεκτείνει το ετήσιο επίδομα προϋπηρεσίας από 5,60 σε 5,90 ευρώ. Το συγκεκριμένο επίδομα προστίθεται με βάση τα χρόνια στους μηνιαίους μισθούς αλλά και στα οικογενειακά επιδόματα.

Όσον αφορά την τοπική συλλογική σύμβαση, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την τοπική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία όπως είναι η σημερινή. Από αυτή τη σύμβαση απορρέουν θεσμικά μας δικαιώματα και πρέπει να την προστατεύσουμε όλοι».

Είναι άξιο αναφοράς πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ενέκρινε την αύξηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά 10,5% στους μισθούς, ενώ η Ένωση Ξενοδόχων ν. Χανίων συμφώνησε στην αύξηση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 11% το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Κοκολάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η συγκεκριμένη τοπική συλλογική σύμβαση δε θα μείνει εντός των συνόρων του νομού Ηρακλείου. Επιδίωξή τους, η οποία θα πάρει τη μορφή επιστολής προς το υπουργείο Εργασίας, είναι να κηρύξει το υπουργείο «τόσο την κλαδική όσο και την τοπική σύμβαση εργασίας γενικώς υποχρεωτική».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, είναι επιτακτικό να γίνει καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους αφενός και αφετέρου δε θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδόχων, αφού ο καθένας ξενοδοχοϋπάλληλος, ανεξαρτήτως ξενοδοχείου που θα εργάζεται, θα παίρνει τον ίδιο μισθό.

Το neakriti.gr επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου κ. Νίκο Χαλκιαδάκη, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ξενοδόχων απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ είπε πως η τοπική συλλογική σύμβαση αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια για να έρθει προσωπικό στα ξενοδοχεία.

«Μια οικογένεια ξενοδοχοϋπαλλήλων με δύο ή τρία παιδιά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια. Ήδη, η ΠΟΞ προχώρησε σε αυξήσεις στους μισθούς κατά 10,5%. Εμείς το ανεβάσαμε λίγο παραπάνω, στο 12%. Βέβαια, μην ξεχνάμε πως σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης αφορά το τουριστικό προϊόν μας. Η γενναία αυτή αύξηση, όπως θεωρώ, είναι ένα καλό κίνητρο για να έρθει προσωπικό στα ξενοδοχεία», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Κανονικά οι κινητοποιήσεις

Το neakriti.gr είχε γράψει πρόσφατα σε ρεπορτάζ της πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν απεργίες τον Απρίλιο. Ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε πως, παρά την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης, οι κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικότητα.

Όπως είπε, «η επαναφορά του εφάπαξ, η δημιουργία σωστών εγκαταστάσεων για τις τουριστικές σχολές της Κρήτης και η επέκταση του ταμείου ανεργίας απαιτούν άμεση απάντηση, αλλά μένουν ακόμα άλυτα. Οι κινητοποιήσεις που είχαμε εξαγγείλει θα γίνουν κανονικότατα».

Χωρίς μάγειρες οι κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων

Την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι ξενοδόχοι βρήκαν τη “χρυσή τομή”, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης προχώρησε σε μια βαρύγδουπη δήλωση. Όπως είπε, καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες τουριστικών μαγαζιών εστίασης, επισιτισμού ή και ξενοδοχειακά συγκροτήματα αναζητούν προσωπικό και πιο συγκεκριμένα μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Η εύρεση προσωπικού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής χρονιάς.

«Σχεδόν 1.000 τηλέφωνα ή γραπτά μηνύματα έχω στον λογαριασμό μου στο Facebook από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ταβερνών του νομού Ηρακλείου, που αναζητούν μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Είναι σοβαρό πρόβλημα η εύρεση προσωπικού και δεν αφορά μόνο τους καταστηματάρχες, αλλά και τους υπαλλήλους. Ας αναλογιστούμε, για παράδειγμα, πως μια κουζίνα που ενδεχομένως δουλεύει κανονικά με 20 άτομα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, θα δουλέψει με 15. Η έλλειψη 5 ατόμων θα επιβαρύνει τους 15 εργαζομένους που θα μείνουν. Και δυστυχώς, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 70% των επιχειρηματιών που δεν πληρώνουν τις παραπάνω υπερωρίες», υπογράμμισε ο κ. Μωυσάκης.

neakriti

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ