Mon. Sep 25th, 2023

Κατασκευάζουν τελεφερίκ στο ανυπέρβλητο Δικταίο Άντρο της Κρήτης, στη σπηλιά που γεννήθηκε ο Δίας: Επισπεύδονται οι διαδικασίες

230808121246_diktaio-antro-kriti-dias-wikimedia-730x487-1
Kritichannel >

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση μελέτης της κατασκευής τελεφερίκ στο Δικταίο Άντρο ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη.

Το Δικταίο άντρο είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του.

Επίσης, κατά τις αρχαίες πηγές, στο Δικταίο άντρο:

Η νύμφη Αγχιάλη γέννησε τους Ιδαίους Δάκτυλους.
Ο Μίνωας έρχονταν κάθε εννιά χρόνια, ή κατ’ άλλους κάθε χρόνο, και συναντούσε τον πατέρα του τον Δία προκειμένου να του υπαγορεύει τις σοφές εντολές του.
Ο Δίας, κάτω από έναν πλάτανο συνευρέθηκε ερωτικά με την Ευρώπη, την οποία είχε απαγάγει από τη Φοινίκη.
Αποκοιμήθηκε για πάρα πολλά χρόνια ο σοφός, προφήτης και μάντης Επιμενίδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη έδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση του χρονοδιαγράμματος του έργου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του αναπτυξιακού οργανισμού «Δαίδαλος ΑΕ» Ευάγγελος Κουτάντος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η δημιουργία τελεφερίκ στην ανατολική πλευρά του Δικταίου Άντρου αποτελεί μέρος έργου προγραμματικής σύμβασης με προϋπολογισμό 15,3 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην οποία περιλαμβάνονται εργασίες αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου όπως οι βραχοστερεώσεις στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του σπηλαίου, η ανάδειξη του χώρου μέσω φωτισμού, η ανάπλαση της Πλατείας Ευρώπης και η αποκατάσταση των μονοπατιών περιήγησης του σπηλαίου.

Η ολοκλήρωση του τελεφερίκ θα διευκολύνει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο από όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, κάτι που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού για ομαλή προσβασιμότητα όλων των πολιτών στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Παράλληλα, όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υποδομών και στην ποιότητα υπηρεσιών του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύοντας ένα σπουδαίο σημείο πολιτισμού και δημιουργώντας έναν πόρο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

hellasjournal.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ