Thu. Nov 30th, 2023

“Καρατόμηση” στο Βενιζέλειο και πορεία για τη σωτηρία του – Στις 12 το μεσημέρι η μεγάλη κινητοποίηση για το νοσοκομείο

Venizeleio.jpg
Kritichannel >

Μία μέρα μετά την κάθοδο Χρυσοχοΐδη και τις εμβαλωματικές λύσεις, απομακρύνθηκε στην εκπνοή της θητείας της η διοίκηση του νοσοκομείου
Στην “καρατόμηση” της διοίκησης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, μία μέρα μετά την παρουσία του στο Ηράκλειο, δυόμισι μήνες πριν λήξει η θητεία της και μία μέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φορείς για να διαμαρτυρηθούν ως προς την κατάσταση του νοσοκομείου, προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε τοποθετηθεί εμμέσως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο επαφών στο Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι κοινωνικοί φορείς του τόπου μας καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σήμερα στο συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, που θα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων για τη Δημόσια Υγεία!

Όπως γνωστοποίησε χθες Τρίτη το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, μία ημέρα μετά από την επίσκεψη του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην 7η Υ.ΠΕ., τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, με αφορμή την επικείμενη κατάρρευση του ιστορικού νοσοκομείου της Κρήτης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί εν γένει.

Η καρατόμηση του διοικητή και της αναπληρώτριας διοικήτριας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έρχεται λίγες ώρες μετά από την αναχώρηση του υπουργού από το νησί, ο οποίος, εμφανώς δυσαρεστημένος από την εικόνα που αντίκρισε, αλλά και τη στάση αμφότερων διοικητικών απέναντί του, αποφάσισε να τους παύσει από τα καθήκοντά τους, 2,5 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους. Υπενθυμίζεται πως η νέα παράταση στη θητεία για τους διοικητές νοσοκομείων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Για τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε τοποθετηθεί εμμέσως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο επαφών στο Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα.

ADVERTISING

«Η εξεύρεση οικονομικών κινήτρων για την παραμονή των υφιστάμενων ιατρών και την ενίσχυση του νοσοκομείου (σ.σ. Βενιζέλειο) με νέους επιστήμονες έχει ως αφετηρία την αγαστή συνεργασία με το σύνολο των μελών της διοίκησης, κάτι που, στην παρούσα φάση, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό», είχε σημειώσει ο κ. Αυγενάκης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι «πάντα δίπλα στον γιατρό και στον ασθενή στηρίζει την πορεία διαμαρτυρίας των ιατρών και λοιπών υγειονομικών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 (σ.σ. σήμερα), με την ενεργό συμπαράσταση όλου του κοινωνικού ιστού του Ηρακλείου, με μοναδικό σκοπό την εξεύρεση λύσης στα οξυμμένα προβλήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αλλά και του ΕΣΥ γενικότερα.

Χαιρετίζουμε την προσωπική προσπάθεια του υπουργού για επίλυση του θέματος, αλλά οι προσωρινές λύσεις δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα διαχρονικά προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν αθροιστεί στα δημόσια νοσοκομεία».

«Πάνε να κρύψουν τις ευθύνες τους»

«Πίσω από την κίνηση της παύσης καθηκόντων της διοίκησης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει και το συγκεκριμένο νοσοκομείο», σύμφωνα με γραπτή δήλωση του μέλους του Γ.Σ. ΠΟΕΔΗΝ για την παύση καθηκόντων της διοίκησης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πείσει ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στον ένα ή τον άλλο διοικητή νοσοκομείου και η απομάκρυνση θα επαναφέρει την κανονικότητα, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί με την αλλαγή διοικητή του νοσοκομείου της Ιεράπετρας, η οποία, όσο αναγκαία και αν ήταν, καμία βελτίωση προς όφελος των υγειονομικών και της περιοχής δεν έφερε.

Το διαχρονικό συνειδητό σχέδιο απαξίωσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας, συρρίκνωσης των δημόσιων δομών, συγχωνεύσεων κλινικών τμημάτων, κατηγοριοποίησης νοσοκομείων, περιορισμού των δαπανών, με σκοπό την εμπορευματοποίησή τους και την εξασφάλιση κερδών στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, δεν αλλάζει με την όποια αλλαγή προσώπων, αλλά με την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ευάγγελου Ζάχαρη, ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη. Υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσής τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα υποστηρίξει την ολοκληρωμένη, πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των νοσοκομείων του νησιού και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητά και διεκδικεί άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό. Να μη μετατραπεί το Βενιζέλειο σε κέντρο υγείας. Να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα κέντρα υγείας.

Το ΠΑΓΝΗ να ενισχυθεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αυτόν της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων με το μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που διεκδικούν τα σωματεία των υγειονομικών. Να λειτουργήσει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, με την αποκλειστική ευθύνη στο κεντρικό κράτος.

Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων καλούν σε ξεσηκωμό τα μέλη τους. Όπως αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, «συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που προκήρυξε το ΕΚΗ για την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) 11:00-16:00 και στη συγκέντρωση στις 11:30 στην πλατεία Ελευθερίας. Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας».

Παρακάτω αναφέρεται σε αιτήματα, όπως:

«• Άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και τα ιατρεία, να μπορούν να εφημερεύσουν οι κλινικές, να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

  • Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, έναντι των ασθενών της περιοχής μας.
  • Γενναία χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Άμεση κάλυψη με κινητές μονάδες για περιοχές όπως η ΒΙΠΕΗ και η Χερσόνησος, όπου εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι».

Το ΕΚΗ

Συγκεκριμένα, το ΕΚΗ προκηρύσσει την τετράωρη στάση εργασίας και αναφέρει: «Σας καλούμε να στηρίξετε τη στάση εργασίας και να συμμετέχετε στην πορεία διαμαρτυρίας της Ένωσης Γιατρών και των Υγειονομικών, που δίνουν ραντεβού στις 11:30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους του Ηρακλείου να στηρίξουν την κινητοποίηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Συλλαλητήριο, επίσης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στην πλ. Ελευθερίας».

Η ΟΕΒΕΝΗ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) «εκφράζει τη συμπαράστασή της στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου και στηρίζει την προσπάθειά τους, καλώντας όλους τους συναδέλφους επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης και η διάσωσή του θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας», όπως καταλήγει. Ανάλογο κάλεσμα εξέδωσε και η Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ