Mon. Dec 4th, 2023

Και πιο μακριά… και χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ο συνδετήριος δρόμος Καστελίου – Χερσονήσου

Shutterstock 508714843
Kritichannel >

Δίχως τέλος οι «παραφωνίες» της μελέτης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παράκαμψη των αρχαιοτήτων στις Ξεροκαμάρες

Χωρίς τελειωμό αποδεικνύονται οι σοβαρές… “ανορθογραφίες” σε σχέση με τον σχεδιασμό γύρω από την οδική σύνδεση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι με τον ΒΟΑΚ.

Σαν να μην έφταναν τα γνωστά κακώς κείμενα, που έχουμε αναδείξει μέσα από διαδοχικά μας δημοσιεύματα εδώ στο neakriti.gr, με φόντο τη νέα προτεινόμενη οδική χάραξη που θα επιφέρει κλείσιμο του σημερινού δρόμου “Χερσόνησος-Καστέλι” και μια τεράστια ταλαιπωρία για πολλούς πολίτες που θα αναγκάζονται να κάνουν έναν κύκλο ακόμα και 25 χιλιομέτρων (!) και την αδιαφορία απέναντι στην πρόταση των τοπικών φορέων για δυτικότερη χάραξη με τούνελ που θα παρακάμπτει το πρόβλημα των αρχαιολογικών ευρημάτων, στο φως έρχεται μία ακόμα σοβαρή “παραφωνία”…

Ποια είναι αυτή; Ο βασικός συνδετήριος οδικός άξονας του νέου αερολιμένα θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού θα αποτελεί έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο χωρίς ΛΕΑ, δηλαδή τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης!

Ακούγεται πραγματικά απίστευτο ότι έτσι θα είναι ο δρόμος που θα ενώνει τον ΒΟΑΚ με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, αυτό του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Όπως έγραψε χθες το neakriti.gr οι εργασίες στον ΒΟΑΚ αποκάλυψαν αρχαία!

Και όμως ισχύει, είναι πραγματικό… Ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν περιλαμβάνει Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο 18 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση!

«Αδιανόητο»

Κρητικοί και τουρίστες, αντί να διασχίζουν ένα σύγχρονο δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα διασχίζουν έναν δρόμο στα πρότυπα της οδού… Καζαντζίδη στο Ηράκλειο, αφού αυτή θα είναι η διατομή του δρόμου, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Ταβερναράκης, ο οποίος εξέφρασε την έντονη αντίδραση εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

«Είναι αδιανόητο», τονίζει ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης Σταύρος Μαγκουσάκης, ο οποίος κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου σε περιπτώσεις διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο παράδοξος σχεδιασμός πυροδοτεί αντιδράσεις από τον τεχνικό κόσμο, επαγγελματίες και άλλους φορείς, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι όροι ασφάλειας επιβάλλουν την κατασκευή Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης σε κλειστό αυτοκινητόδρομο!

Πρόκειται μάλιστα για μια οδική σύνδεση, όπου ο κυκλοφοριακός φόρτος θα χτυπά “κόκκινο”, με την κυκλοφορία να επιβαρύνεται και από τη διέλευση, σε καθημερινή βάση, δεκάδων βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καύσιμα προς το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται…

Το επίμαχο ζήτημα του προβληματικού σχεδιασμού για το κομμάτι των οδικών συνδέσεων, όπως και άλλα προβλήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της νέας, τροποποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος και των οδικών του συνδέσεων, θα τεθούν επί τάπητος στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ