
Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Χανιά, στα ριζά των Λευκών Ορέων βρίσκεται η ταβέρνα Ντουνιάς. Με το που φτάνει κανείς αντικρίζει έξω από το μαγαζί πέντε-έξι αναμμένες παραστιές, ορθές σαν πρωτόγονα τοτέμ, και έναν ξυλόφουρνο εν δράσει με πήλινα μαυρισμένα από τη φωτιά τσουκάλια και τηγάνια να υμνούν τη χάρη του αργού μαγειρέματος – ή του show cooking, αν προτιμάτε.
Η ιστορία της ταβέρνας αρχίζει, ουσιαστικά, σχεδόν 20 χρόνια πριν, όταν ο Στέλιος Τριλυράκης, επαγγελματίας μάγειρας στην πόλη, εγκατέλειψε τα Χανιά και μαζί με τη γυναίκα του -και τα δύο τότε παιδιά τους, που σήμερα έγιναν τρία- επέστρεψαν στο χωριό του, τη Δρακόνα, για να «δουλέψουν» την οικογενειακή τους επιχείρηση, υιοθετώντας μια μαγειρική φιλοσοφία που συνάδει με τις αρχές του Slow Food.
Αποφάσισαν πως θα μαγείρευαν τα πάντα σε ανοιχτή φωτιά, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές, με δικές τους πρώτες ύλες από τα μποστάνια τους ή από την περιοχή τους και μόνο. Και το τήρησαν. Εκτρέφουν, μάλιστα, και ζώα που ζουν ελεύθερα: κότες, κουνέλια, πρόβατα, κατσίκια και γιδομούσκαρα (μικρόσωμες αγελάδες που ανήκουν σε έναν εξαφανισμένο τύπο μιας αυτόχθονης, ορεινής φυλής βοοειδών).
Έτσι, μέχρι σήμερα στην κουζίνα μαγειρεύει στις στόφες η γυναίκα του, η γλυκύτατη Ευμορφύλη. Τα φαγητά της είναι απλά, κρητικά, ακολουθούν τους ρυθμούς των εποχών∙ το (χανιώτικο) μπουρέκι της μπορεί να έρθει ακόμα και με γλυκιά κολοκύθα, το στιφάδο να είναι με κάστανα, το αρνάκι να βγαίνει αχνιστό από τη λαδόκολλα και άλλες μέρες να έχει «μπουμπουρίσει» χοχλιούς – από τους πιο νόστιμους που έχω γευτεί. Έξω στον ξυλόφουρνο και τις παρασιές ο Στέλιος ψήνει σε πήλινα σκεύη και αργοτηγανίζει με τον παλιακό τρόπο, σε άφθονο ελαιόλαδο, χοντρά κομμένες πατάτες, που μελώνουν εσωτερικά κι απέξω «θωρακίζονται» και ξεροτηγανίζονται στην εντέλεια.
Ενώ θα διασχίζετε το φαράγγι του Θέρισου, απολαύστε τη διαδρομή και αφήστε την πόλη πίσω σας. Γυρίστε τον διακόπτη και οπλιστείτε με υπομονή. Μόνο έτσι θα συντονιστείτε με το αργό τέμπο και τον τόνο της μελωδίας της φωτιάς.
info
Δρακόνα Κεραμειών, Νερόκουρος, Χανιά, τηλ. 28210 65083
olivemagazine.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την Ελλάδα «ψηφίζουν» οι ξένοι επενδυτές για αγορά ακινήτων – Στην κορυφή των προτιμήσεων η Κρήτη
WTT 4Health Festival: Σε άριστο κλίμα η τελική επιθεώρηση της ITTF στην Κρήτη
“Να το πείτε, όχι να το υποστείτε” – Σοκάρουν τα στοιχεία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Ορθή Επανάληψη Δελτίο Τύπου – Με τη συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τένις Κωφών στον Δήμο Χερσονήσου
Κρήτη: Την βρήκαν νεκρή στο δρόμο
O Δήμος Σητείας απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Υποδομές για το έργο « Βελτίωση δρόμου από Κουρεμένο προς Χιώνα».
Συνεχίζεται η έκθεση με τις προτάσεις του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Πλατεία Ελευθερίας
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΑ ΟΤΑ AWARDS ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Κρήτη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς και ένταση με λαθροθήρες
Με επιτυχία τα εγκαίνια έκθεσης: «Οι θηριωδίες της Ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»
Κρήτη – ξενοδοχεία: Χωρίς ρεπό και υπερωρίες η πλειοψηφία των εργαζομένων, δείχνει η μεγάλη έρευνα
Ο καιρός κατέστρεψε τα σταφύλια: 50% κάτω η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη
Κρήτη: Για άλλη μια φορά “πρωταθλήτρια” η υπερβολική ταχύτητα στις παραβάσεις
Κρήτη: Έπεσε ξύλο σε ταβέρνα – “Αναψαν” τα αίματα για τις εκλογές
Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 8 άτομα για λαθραία τσιγάρα και χασίς
Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Τι οδήγησε στην απόφαση εξάμηνης αναστολής λειτουργίας της Κλινικής
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-Ρέθυμνο: Ικανοποιητική προσέλευση στην ψηφοφορία και εγγραφή νέων μελών
Χανιά: Ο αστυνομικός σκύλος «Δούκας» ξεσκέπασε χειραποσκευή με 5.400 λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι
Καταγγελία σοκ στο Ηράκλειο: «Περιμένουν να δούμε νεκρά τα παιδιά;» – Τι λέει στο neakriti.gr γειτόνισσα της 31χρονης που άφησε μόνα τους τα 8 ανήλικα
Κρήτη: Πακιστανοί εργάτες γης λήστεψαν ομοεθνή τους
Αυξημένη επισκεψιμότητα στο Φαράγγι Σαμαριάς