Thu. Nov 30th, 2023

Εφετείο στα Χανιά: Δικάζεται ξανά ο βοσκός για το φονικό του κυνηγού στο Μπαλί

Mpali.jpg
Kritichannel >

Αναβιώνει μεθαύριο Παρασκευή στα Δικαστήρια η υπόθεση δολοφονίας ενός 49χρονου κυνηγού από έναν 50χρονο κτηνοτρόφο το 2019 στο Ρέθυμνο
Μεθαύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, θα συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, η δίκη – σε δεύτερο βαθμό – για το φονικό που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2019, στο Μπαλί Ρεθύμνου. Κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση είναι ένας 50χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης (συν ποινή φυλάκισης τριών ετών) για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» ενός 49χρονου κυνηγού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Κατά την αποδεικτική διαδικασία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες δύο κυνηγοί. οι οποίοι ήταν μαζί με το θύμα την επίμαχη ημέρα που ο αδικοχαμένος 49χρονος έχασε τη ζωή του.

Είχε προηγηθεί, πάντως, η κατάθεση του αδελφού του θύματος, ενώ στη συνέχεια έλαβε χώρα και η κατάθεση της συζύγου του, η οποία ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του 49χρονου. Η γυναίκα υποστήριξε ότι ο σύζυγός της, που εργαζόταν ως ναυτικός, ήταν καλός και ήσυχος άνθρωπος και ότι δεν είχε διαφορές με τον κατηγορούμενο. Είπε ότι ο κατηγορούμενος ήταν οξύθυμος, φερόταν απότομα χωρίς να υπάρχει λόγος και ότι δημιουργούσε προβλήματα και εντάσεις.

Η δίκη διακόπηκε στις 10 Ιουνίου του 2023 και αποφασίστηκε να συνεχιστεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μεθαύριο Παρασκευή με καταθέσεις των πραγματογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται πως η τραγωδία είχε σημειωθεί τις πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου του 2019 στην περιοχή Βλυχάδα στο Μπαλί, όταν ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος φέρεται να είχε διαπληκτιστεί έντονα με το θύμα, καθώς τα κυνηγόσκυλα του θύματος φέρεται πως είχαν μπει μέσα στον χώρο του ποιμνιοστασίου του κτηνοτρόφου, απειλώντας τα πρόβατά του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό διεξήχθη το 2021 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων. Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Εξάλλου, η Έδρα “υιοθέτησε” την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί, κηρύσσοντας ένοχο τον κτηνοτρόφο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς δε δέχτηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε στον κτηνοτρόφο συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή φυλάκισης τριών ετών για τις πλημμεληματικές κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος είχε δώσει τη δική του εκδοχή για το τραγικό συμβάν. Ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, ο 50χρονος σήμερα άνδρας είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει το θύμα, καθώς κι ότι είχαν μεταξύ τους καλές σχέσεις.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω σφοδρών εντάσεων. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων για την υπόθεση, τα “αίματα” είχαν “ανάψει”, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που κατέθετε ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου η σύζυγος του 49χρονου θύματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνη την ώρα υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση με συγγενείς του κατηγορουμένου. Δυστυχώς, η ένταση δεν εκτονώθηκε εκεί, αφού η αντιπαράθεση μεταξύ συγγενών των δύο πλευρών συνεχίστηκε λίγο αργότερα. Εντούτοις, υπήρξε άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να ηρεμήσουν.

Το αποτρόπαιο περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της 16ης Νοεμβρίου του 2019, στην περιοχή Βλυχάδα στο Μπαλί Ρεθύμνου. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε διαπληκτιστεί έντονα με το θύμα, καθώς τα κυνηγόσκυλα του τελευταίου φέρεται πως είχαν μπει μέσα στον χώρο του ποιμνιοστασίου του κτηνοτρόφου.

Οι δύο άνδρες, που ήταν συγχωριανοί και που γνωρίζονταν, φέρεται να είχαν έντονη λογομαχία πριν τελικά “μιλήσουν” τα όπλα. Από την ανταλλαγή των πυρών, ο κυνηγός έπεσε νεκρός, ενώ ο κτηνοτρόφος είχε τραυματιστεί σε διάφορα σημεία του σώματός του και είχε νοσηλευτεί για μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ