Tue. Sep 26th, 2023

Επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα: Ανησυχία για στις σχολικές μονάδες στην Κρήτη – Μέτρα ασφαλείας ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

sxoleio_3.jpg
Kritichannel >

Μαρτυρίες μηχανικών μιλούν για αρκετές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας σε σχολικές μονάδες ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες

Ασυντήρητες δεξαμενές και λέβητες θέρμανσης, απενεργοποιημένα συστήματα πυρανίχνευσης, ψευδοροφές με εγκλωβισμένη υγρασία που τρέχει… στους ηλεκτρολογικούς πίνακες, σκουριασμένα στέγαστρα και σκάλες και εξωτερικές μονάδες κλιματισμού χωρίς προστατευτικά καλύμματα είναι μόνο μερικές από τις παγίδες… θανάτου σε σχολικά κτήρια της Κρήτης, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο/Τμήμα Ανατολική Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ).

Οι μηχανικοί μάλιστα ζητούν άμεσους ελέγχους στα σχολεία, ενώ οι μνήμες από τον θάνατο μαθητή σε σχολείο στις Σέρρες από έκρηξη λέβητα παραμένουν ακόμη νωπές. Αναλυτικότερα, με επιστολή του χθες στον περιφερειάρχη Κρήτης, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και τους διευθυντές Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Λασιθίου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι, όλοι συγκλονιστήκαμε τον περασμένο Δεκέμβρη με τον θάνατο ενός μαθητή σε σχολείο στις Σέρρες, από την έκρηξη του λέβητα του σχολείου. Αρχικά παρουσιάστηκε ως αστοχία από εργασίες για εγκατάσταση γεωθερμίας που είχε γίνει στο σχολείο. Χωρίς να έχει την αντίστοιχη δημοσιότητα το πόρισμα, είναι εμφανές από τις φωτογραφίες ότι ο λέβητας δε διέθετε ηλεκτρονικό πίνακα λειτουργίας και τα αισθητήρια ήταν σε προφανή λάθος θέση (μετά τις βάνες αποκοπής). Αυτή η εγκληματικά λάθος εγκατάσταση, η μη ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας, οι χαμηλών προδιαγραφών ασφαλείας χώροι λεβητοστασίων (ο μαθητής ήταν εκτός του λεβητοστασίου) δεν αποτελούν μία εξαίρεση.

Μαρτυρίες συναδέλφων μηχανικών υπάρχουν για αρκετές εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας σε σχολικές μονάδες, ακόμα και σε πρόσφατης κατασκευής σχολικές μονάδες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

– Λέβητες θέρμανσης με ανύπαρκτες διατάξεις ασφαλείας ή και λάθος εγκατάσταση.

– Ασυντήρητες εγκαταστάσεις χωρίς τήρηση των ελάχιστων μέτρων ασφαλείας σε δεξαμενές και λέβητες.

– Ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς Διακόπτη Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ), το γνωστό ρελέ ασφαλείας.

– Ψευδοροφές με εγκλωβισμένη υγρασία, η οποία οδεύει μέσα σε ηλεκτρολογικούς πίνακες.

– Ηλεκτρολογικές γραμμές που έχουν παράτυπα παρακαμφθεί από τον ΔΔΡ και δε διαθέτουν προστασία.

– Τοπικές κλιματιστικές μονάδες (εξωτερικές μονάδες aircondition), οι οποίες βρίσκονται σε προσβάσιμο χώρο από μαθητές, χωρίς προστατευτικά καλύμματα (ακόμα και οι εργοστασιακές γρίλιες να λείπουν).

– Υπεύθυνες Δηλώσεις εγκαταστάτη για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση με πιστοποιητικό ληγμένο για δεκαετίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να επανελέγχονται κάθε 2 χρόνια.

– Απενεργοποιημένα συστήματα πυρανίχνευσης (σε ελάχιστες μονάδες βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων που υπάρχουν).

– Οξειδωμένες μεταλλικές κατασκευές (πυλώνες, σκάλες, στέγαστρα, βάσεις φωτιστικών σωμάτων, κ.λπ.).

– Γυαλισμένα-ολισθηρά σκαλοπάτια χωρίς κάποια μέριμνα αντιολισθηρότητας.

Και η λίστα συνεχίζεται…».

Τι ζητούν οι μηχανικοί

«Σύμφωνα με τα παραπάνω, προτείνουμε την άμεση διεξαγωγή των παρακάτω ελέγχων:

1. Εναρμόνιση της Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [ΕΛΟΤ-HD60634] και έκδοση πιστοποιητικού (Υπεύθυνη Δήλωση εγκαταστάτη για την Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση στον ΔΕΔΔΗΕ).

2. Έλεγχο των λεβητοστασίων, αποτύπωση της υφιστάμενης εγκατάστασης (όπως είναι κατασκευασμένο – as built) και δήλωση μηχανικού (ευρύτερος Τομέας Μηχανολογίας) ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και η εγκατάσταση τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

3. Έλεγχο από τεχνικό ασφαλείας του συνόλου της κτηριακής εγκατάστασης.

4. Έλεγχο πυροπροστασίας-πυρασφαλείας σε όσα κτήρια υποχρεούνται.

5. Σχέδια διαφυγής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Υπενθυμίζουμε με το παρόν και την υποχρέωση εκπόνησης μελετών και έργων προσβασιμότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που διασφαλίζει και τις υποδομές διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε τις ενέργειές σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ