Thu. Sep 28th, 2023

«Ατομική ευθύνη» και για τις παραλίες ελέω υποστελέχωσης και… γραφειοκρατίας

marinakis.jpg
Kritichannel >

Σημαντική νίκη στην Πάρο με ξήλωμα ομπρελοκαθισμάτων. Απίστευτη καταγγελία για ιδιώτη στη Νάξο που έβγαλε βράχια από παραλία. Σφοδρές αντιδράσεις και στην Κρήτη. O κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις αλλά αρκέστηκε σε υποσχέσεις για την νέα σεζόν, παρά την παραδοχή για την έκταση του φαινομένου
Πολίτες στην Πάρο, τη Νάξο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και αλλού συνασπίζονται για να σώσουν τις παραλίες τους από το καθεστώς αυθαιρεσίας με τα ομπρελοκαθίσματα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι Παριανοί μετρούν ήδη την πρώτη σημαντική νίκη, καθώς οι «χρυσές» ξαπλώστρες απομακρύνθηκαν από την μικρή Σάντα, που είναι πλέον προσβάσιμη στους λουόμενους, μετά την εισαγγελική παρέμβαση και τα πρώτα «λουκέτα» σε τρεις επιχειρήσεις της περιοχής λόγω παραβάσεων.

Η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει σήμερα πως το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες σηκώνει… κύμα και στα Χανιά με σοβαρότατες αντιδράσεις και καταγγελίες από την Πρωτοβουλία #save_falasarna που κάνει λόγο για «σημεία και τέρατα» στη παραλία προστατευόμενης περιοχής όπου προωθείται φαραωνική επένδυση.

Νέα καταγγελία κι από την κίνηση «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καθώς μέλος της μίλησε στην ΕΡΤ για καταστροφή της παραλίας στην Πλάκα, όπου ιδιώτης έφτασε μέχρι και σε εκβραχισμό. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια», είπε.

«Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού» εξήγησε η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επενδύει για πολλοστή φορά στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» και πετάει την μπάλα στην εξέδρα την ώρα που χιλιάδες παραλίες παραμένουν στο έλεος ιδιωτών, με ή άνευ αδείας.

Το πρωί, αφού ο Παύλος Μαρινάκης χαιρέτησε το «κίνημα της πετσέτας» από «πολίτες που βγαίνουν μπροστά», χρησιμοποιώντας μια υποτιμητική για τον αγώνα των κατοίκων έκφραση που αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες, επανέλαβε πως η εφαρμογή του νόμου είναι υπεράνω και διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά

«Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι διεκδικούν το αυτονόητο. Εμείς θα πούμε ότι αυτό το οποίο διεκδικούν, εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, που είναι δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται» είπε στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν περίμενε να ξεκινήσει τώρα τους ελέγχους, τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, αν και τα αποτελέσματα ήρθαν μετά τις κινητοποιήσεις.

Τα «θα», τα «επόμενα βήματα» και οι αυταπάτες
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να παραδεχτεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών υπό το βάρος των καταγγελιών ότι κανείς δεν ελέγχει τους επιχειρηματίες, που παραβιάζουν το πλαίσιο για τη χρήση αιγιαλού.

Ωστόσο, δεν άρθρωσε κουβέντα για προσλήψεις παραπέμποντας το θέμα στο… μέλλον. «Πρέπει να δούμε δύο πράγματα. Το ένα είναι το θέμα του προσωπικού και το άλλο το οποίο θα δούμε και θα εξετάσουμε και για την προσεχή σεζόν, το συντομότερο δυνατόν, είναι η απλοποίηση, ενοποίηση, κωδικοποίηση των διαδικασιών» είπε γενικόλογα για να «αποδίδεται μία παραλία πολύ πιο γρήγορα στους πολίτες».

Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του Κράτους, όμως είναι μια ανάγκη που είναι πλέον όλο και περισσότερο αυξημένη, οπότε χρειάζεται να το δούμε. Και το δεύτερο που πρέπει να δούμε, γιατί όλες αυτές οι κινήσεις έχουν γίνει με το συντονισμό Υπηρεσιών από διαφορετικά υπουργεία».

«Το 2019 η γραφειοκρατία και βασικά η ψηφιακή πολιτική ήταν ένα ανέκδοτο στη χώρα, μιλούσαμε για το πότε θα πάμε στο διάστημα. Έχουν γίνει βήματα. Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το πολύ σημαντικό ποσοστό ψηφιοποίησης με πάνω από 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές να φτάσει το 90%. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης. Και μία από τις απόλυτες προτεραιότητες, ονομαστικά, η οποία αναφέρθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι το θέμα του Κτηματολογίου. Ήδη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο Πρόγραμμα το οποίο προχωράει για την άμεση μεταγραφή των ακινήτων αμέσως μετά την αγοραπωλησία. Είναι κάτι το οποίο, επειδή οφείλουμε να είμαστε ακριβείς και να μην έχουμε αυταπάτες, θέλει πάρα πολλές ενέργειες να γίνουν. Αλλά στα επόμενα βήματα της ψηφιοποίησης μία από τις προτεραιότητες είναι το Κτηματολόγιο με ένα συγκεκριμένο σχέδιο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης θύμισε την κινητοποίηση στη Μύκονο, όπου και πάλι όμως προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, και μάλιστα για τη βιαιοπραγία σε βάρος αρχαιολόγου. «Ενώ κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα φοβηθεί, θα κάνει πίσω, θα φοβηθεί το πολιτικό κόστος, μετέφερε την αρμοδιότητα από τον Δήμο στο κεντρικό Κράτος έκανε άμεσα πολλές αυτοψίες, πάρα πολλές κινήσεις κατεδάφισης, πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία οδήγησαν και σε πολύ αυστηρά πρόστιμα και κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν» είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε το «ζήτημα με τις πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού, όπου κανένας δεν περίμενε ποτέ στη χώρα να γίνει κάτι το οποίο και θα συνεχίσει να γίνεται. Δηλαδή, να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και να μπουν τόσο σημαντικά πρόστιμα και να επέμβει άμεσα το κράτος» υποστήριξε αν και σε αυτή την περίπτωση χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις.

efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ