Thu. Nov 30th, 2023

Απόβαση των “ράμπο” στην Κρήτη για την εργασιακή «ζούγκλα» στον τουρισμό

56
Kritichannel >

“Ράμπο” της Επιθεώρησης Εργασίας από την Αθήνα στέλνει στην Κρήτη και τη Ρόδο η νέα Ανεξάρτητη Αρχή – Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι στην Κρήτη για να μπει τέλος στην… εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία

“Ράμπο” της Επιθεώρησης Εργασίας στέλνει στην Κρήτη η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αδήλωτης και “μαύρης” εργασίας που κυριαρχεί σε περιόδους όπως η τωρινή, που χαρακτηρίζεται από τουριστική κίνηση.

Τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όσο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου τονίζουν πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο, ενώ μιλώντας εκπρόσωποί τους στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” τονίζουν πως το υπουργείο Εργασίας επιδεικνύει ασυνέπεια λόγων και έργων και έχει δείξει μια στάση αμεριμνησίας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα της “μαύρης” εργασίας θα είναι έντονο.

Τους “Ράμπο” της Επιθεώρησης Εργασίας από την Αθήνα στέλνει στην Κρήτη και τη Ρόδο η νέα ανεξάρτητη Αρχή, που επιχειρεί να βάλει “φρένο” στον… νόμο της ζούγκλας που φαίνεται να κυριαρχεί σε πολλές πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Ειδικότερα, η τουριστική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και όμως οι καταγγελίες για “μαύρη”, ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία αλλά και για εξαντλητικά ωράρια εργασίας πέφτουν “βροχή”, όπως διαβεβαιώνει τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όσο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου.

Καθημερινό φαινόμενο οι καταγγελίες

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” είπε ότι «δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγράφονται δύο ή τρεις καταγγελίες από εργαζόμενους που αφορούν στις συνθήκες εργασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν από ξενοδόχους που δεν τηρούν την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας».

«Τα προβλήματα που έχουν διώξει τον κόσμο εργασίας από τον τουρισμό είναι η υπερεντατικοποίηση και η μη καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης. Δουλεύουν στα ρεπό χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.

Η πολυαναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη τουριστική περίοδος, όπως είχε κάνει επισημάνει και η “Νέα Κρήτη” μέσα από ρεπορτάζ της, δεν πρέπει να στιγματιστεί από φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και συνθηκών που δυσφημούν το τουριστικό μας προϊόν, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και στέλνει τους “Ράμπο” της νέας ανεξάρτητης Αρχής, εξοπλισμένους με τάμπλετ, ώστε να έχουν απευθείας σύνδεση με το “ΕΡΓΑΝΗ 2” και να μπορούν να διαπιστώσουν αν η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων έχει δηλωθεί.

«Δώρον άδωρο» – “Βέλη” και για την κάρτα εργασίας

Ο κ. Κοκολάκης εξαπέλυσε τα “πυρά” του ενάντια στο υπουργείο Εργασίας, του οποίου η στάση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατακριτέα, καθώς ακόμη δεν έχει μπει στους ξενοδοχειακούς χώρους η κάρτα εργασίας.

«Ενώ έχει ανακοινωθεί πως θα μπει κάρτα εργασίας, που θεωρείται ένα εργαλείο στα χέρια του εργαζομένου όσον αφορά στην τήρηση του ωραρίου εργασίας, μέχρι και σήμερα το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες», είπε.

Ο κ. Βοργιάς ανέφερε: «Μέτρα λαμβάνονται. Βέβαια, μπορεί κάποια από αυτά να είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά, ενώ άλλα να είναι για “τα μάτια του κόσμου”».
«Δώρον άδωρο» απαντούν οι συνδικαλιστές, αφού η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν έχει εφαρμοστεί στον τουριστικό τομέα. Για κοροϊδία μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, επισημαίνοντας: «Θεωρώ ότι μας κοροϊδεύουν. Τι είδους έλεγχος μπορεί να γίνει, όταν με τον νόμο Χατζηδάκη δεν μπορεί να ελεγχθεί η υπερεργασία; Ακόμη και τώρα, τα όποια θετικά σημάδια του νόμου Χατζηδάκη δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα υποδεικνύει ηλεκτρονικά και στη βάση της “ΕΡΓΑΝΗ” πότε θα μπαίνει και πότε θα βγαίνει ένας εργαζόμενος».

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου επιμένουν στην ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και την επαναφορά της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
«Να στελεχωθούν οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο της Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφαλισμένων», είπε ο κ. Κοκολάκης, ενώ ο κ. Βοργιάς ανέφερε: «Σε συνδυασμό με τη διάλυση του ΟΠΕΚΑ, που ήταν ο παλιός ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ όπου γίνονταν ουσιώδεις έλεγχοι για τη “μαύρη” εργασία, μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ