Tue. Dec 5th, 2023

Ίδρυμα για το κληροδότημα του Πανανείου – Απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Pananio.jpg
Kritichannel >

Ύστερα από 35 χρόνια που θα έπρεπε να έχει γίνει, ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να συστήσει τον φορέα που θα διαχειριστεί τη “χρυσή” κληρονομιά

Την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του περίφημου κληροδοτήματος του Πανανείου με οργανωμένο τρόπο, μέσω ιδρύματος που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει βεβαίως από το 1988, θα επιχειρήσει (για την ακρίβεια θα επανεπιχειρήσει μετά την παλαιότερη πρώτη προσπάθεια επί δημαρχίας Κουράκη, που δεν τελεσφόρησε) ο Δήμος Ηρακλείου.

Τον δρόμο για τη δρομολόγηση του εγχειρήματος καλείται να ανοίξει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, ανάβοντας το “πράσινο φως” επί του προτεινόμενου σχεδίου που έχει ετοιμάσει η Αντιδημαρχία Δημοτικής Περιουσίας και έχει ως άξονα τη σύσταση ιδρύματος με τίτλο “Πανάνειο Δημοτικό Ίδρυμα”, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα που συνθέτουν την περίφημη περιουσία του Πανάνειου Νοσοκομείου.

Σημείο- “κλειδί” πέρα από το “πράσινο φως” που θα δώσει (εφόσον το δώσει) απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποτελεί και μια νομική κίνηση που πρέπει με την έγκριση του σώματος να γίνει από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, με την κατάθεση προσφυγής στο αρμόδιο Εφετείο, ώστε να ξεπεραστεί ο νομικός “γόρδιος δεσμός” με τον λεγόμενο σκοπό του ιδρύματος…

Θυμίζουμε ότι το “χρυσό” κληροδότημα του Πανανείου, που αποτελείται από τα ακίνητα που άφησε ο αείμνηστος ευεργέτης Πανανός Θεοδουλάκης και άλλοι διαθέτες τα επόμενα χρόνια με διαθήκες και δωρεές, συμπεριλαμβάνει πολλά αγροτικά ακίνητα σε Ρέθυμνο, Βιάννο και Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Σημαντικά αστικά ακίνητα είναι 7 καταστήματα στις οδούς Αργυράκη, δύο στην οδό Ίδης, τρία στην Καλοκαιρινού, στην Κόσμων και την οδό 1866, αλλά και ένα ισόγειο στα Λιοντάρια. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται διώροφο κτίσμα στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, διώροφο με δύο ισόγεια μαγαζιά στη 1866, επί της 25ης Αυγούστου οικόπεδο 460 τ.μ. με διώροφη οικοδομή, κ.ά.

Τι ακριβώς καλείται να επικυρώσει στη σημερινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου;

Σύμφωνα με την πρόταση-εισήγηση του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας διά του αρμόδιου αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει:

«- Τη σύσταση ιδρύματος με τον τίτλο “Πανάνειο Δημοτικό Ίδρυμα”, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των ακινήτων του άλλοτε Πανανείου Νοσοκομείου.

– Δεδομένου ότι η βούληση των δωρητών και διαθετών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αναθέτει στο Νομικό Τμήμα να γνωμοδοτήσει και να μεριμνήσει για την προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου στο αρμόδιο κατ’ άρθρο 825 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας Δικαστήριο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4182/2013, προκειμένου αυτό να καθορίσει τον τρόπο της επωφελέστερης ή ασφαλέστερης αξιοποίησης της περιουσίας, καθώς και τον σκοπό και την περιοχή, για την οποία πρέπει αυτή να διατεθεί.

– Να προτείνει ως σκοπούς του Πανανείου Ιδρύματος:

* Τη μέριμνα για τη λειτουργία της οικίας Ζητάκη ως χώρου παροχής υπηρεσιών υγείας.

* Τη στήριξη των δομών Υγείας αλλά και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δομών του Δήμου Ηρακλείου, όπως: Κοινωνικά Ιατρεία, συμπεριλαμβανομένης και της οικίας Ζητάκη, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ιδιαίτερα αυτά που δέχονται παιδιά με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Δήμου Μαλεβιζίου στον Σκαφιδαρά, που λειτουργεί επί ακινήτου του Πανανείου και δέχεται παιδιά και από τον Δήμο Ηρακλείου, “Βοήθεια στο Σπίτι”, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Αστέγων, Δημοτικά Συσσίτια, και γενικά δημοτικές υγειονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δομές.

* Τη δημιουργία νέων δομών Υγείας, αλλά και νέων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δομών.

* Την ενίσχυση δράσεων και εκδηλώσεων, που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, μόνιμων και προσωρινών (επισκεπτών, προσφύγων ή μεταναστών)».

Ενόψει της συζήτησης που αναμένεται να γίνει απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Μανόλης Βασιλάκης αναφέρει: «Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς γιατί τώρα, στο τέλος της θητείας μας, εισηγούμαστε αυτό το σημαντικό θέμα.

Απαντάμε ότι, προφανώς, δεν καταθέτουμε κάποια καινοτόμο πρόταση, αλλά υλοποιούμε υποχρέωση του Δήμου Ηρακλείου, που εκκρεμεί 35 χρόνια, αφού σύμφωνα με τον Ν. 1579/1985, ο Δήμος όφειλε να συστήσει ιδρύματα εντός τριών ετών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Συνεχίζουμε εκεί που σταμάτησε η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής Κουράκη.

Αξιοποιούμε την εμπειρία από την πολυετή ενασχόληση του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας με το θέμα, καθώς και την επί τετραετία του αρμόδιου αντιδημάρχου. Και το σπουδαιότερο: με τη σύσταση του ιδρύματος θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η περιουσία του, καθώς αυτό θα πρέπει να είναι το σημαντικότερο κριτήριο για τις πράξεις μας».

ΠΟΥ “ΣΚΟΝΤΑΨΕ”

Το ίδρυμα που έχει αργήσει 35 χρόνια!

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 23 του Ν. 1579/1985, ο Δήμος όφειλε μέσα σε τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή ως το 1988, να προχωρήσει στη σύσταση κοινωφελών ιδρυμάτων, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα!

Στη διάρκεια της 3ης δημαρχιακής θητείας του κ. Γιάννη Κουράκη, μετά από εισήγηση του αρμόδιου για τη δημοτική περιουσία αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Σισαμάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την ομόφωνη απόφασή του με αρ. 737/04.11.2011, ενέκρινε τη σύσταση του Δημοτικού Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία “Πνευματικό- Πολιτιστικό- Δημοτικό Ίδρυμα Πανάνειο”.

Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και το καταστατικό του ιδρύματος. Ωστόσο, η αρμόδια Αρχή απέρριψε την ίδρυση, καθώς “σκόνταψε” στον σκοπό.

Τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε η προετοιμασία για μια νέα προσπάθεια οργανωμένης αξιοποίησης του “χρυσού” κληροδοτήματος.

Για τη σύσταση ιδρύματος ο Δήμος όφειλε:

– Να συμπεριλάβει στην περιουσία τού υπό σύσταση ιδρύματος τα καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων.

– Να καταγράψει τους όρους, με τους οποίους είχαν δοθεί από τους διαθέτες τα ακίνητα στο Πανάνειο.

– Να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο, τότε, Εφετείο Αθηνών για την επωφελέστερη διάθεση της περιουσίας τους.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση-πρόταση, «οι δύο πρώτες προϋποθέσεις έχουν ουσιαστικά υλοποιηθεί. Μετά την καταγραφή των δωρεών και διαθηκών, γνωρίζομε σήμερα ότι το σύνολο της περιουσίας του Πανανείου είχε καταλειφθεί υπό όρους συναφείς με τη λειτουργία του ως νοσοκομείου. Άρα ο Δήμος οφείλει να προσφύγει στο αρμόδιο, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, Δικαστήριο, που είναι Εφετείο με έδρα το Ηράκλειο, για να καθορίσει τον τρόπο της επωφελέστερης ή ασφαλέστερης αξιοποίησης της περιουσίας, καθώς και τον σκοπό και την περιοχή για την οποία πρέπει αυτή να διατεθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ